„Мамо, татко не пушете - здравето ми запазете!”

02 дек

     „Мамо, татко не пушете - здравето ми запазете!” е мотото на кампанията под което ще премине тази година 20 ноември - Международен ден без тютюнопушене. По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден, Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач, да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Основната цел е да се насочат усилията към реализиране на превантивни и контролни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене.
     Предвид тревожния факт, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си, целта на всички планирани инициативи на Регионална здравна инспекция – Габрово е да се акцентира върху предпочитането на непушенето, както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите. Партньори на Регионалната здравна инспекция – Габрово тази година са Община Габрово, с чието съдействие ще бъдат организирани здравно-образователни игри в Ритуалната зала на 19.11.2014г. от 14.30 часа. Целта на викторината е популяризиране сред подрастващите на здравословен начин на живот за предотвратяване в бъдеще развитие на хронични неинфекциозни болести и формиране на правилни навици и поведение.
     Сред планираните дейности още са конкурс за лого на тема: „Мамо, татко не пушете – здравето ми запазете!”. Участие ще вземат деца и ученици от три възрастови групи: / 5-7, 7-11, 11-15 годишни/. Най-оригиналното лого ще бъде отличено със специална награда и отпечатано на рекламни материали.
     Разкритият в РЗИ Габрово кабинет за отказ от тютюнопушене обявява на 20.11.2014г. Ден на отворените врати. От 13.30-16.30 часа Кабинетът ще бъде изнесен в Централна градска част /Габрово/, като на всички желаещи посетители освен безплатни консултации, ще бъде направено и изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин.
     На територията на Област Габрово ще бъдат раздавани здравно-образователни материали, като част от кампанията по повод Международния ден без тютюнопушене.