„Време е да дадем пример”

21 апр

      Международният ден на Земята, известен като Денят на Земята, се отбелязва на 22 април. Този специален ден за всички нас е в чест на Земята и това, което тя ни дава.
     Всеки ден се замърсяват все повече реки, езера, морските брегове, въздуха и т.н. Отбелязването на Деня на Земята цели да осъзнаем този проблем и да съдействаме за решаването му ежедневно. Милиони американци празнуваха в първия Ден на Земята през 1970 година. През 2015 година този ден се чества вече в повече от 170 държави. Тази година мотото на кампанията е „Време е да дадем пример”.
     Изминали са 40 години от първия Ден на Земята, състоянието и опазването на околната среда днес е приоритет за много правителства по света. Приети са много закони, свързани с чистотата на въздуха, водата и опазването на застрашените видове растения и животни, но има още какво да се направи.
     Рециклирането е необходимо. Боклукът е един от глобалните проблеми на околната среда и количеството му става все по-голямо. Всяка година в България се натрупват 12 милиона тона боклук. Голяма част от нещата, които използваме в ежедневието си могат да се рециклират. Така пестим суровина (нефт, вода и др.) и енергия. Хартията например може да се преработва до 5 пъти. Рециклирана, тя е по-евтина, защото на всеки тон се спестява изсичането на 13 дървета. Пластмасата, металът и стъклото също може да се преработват. Освен като отделяме отпадъците си за рециклиране, може да помогнем и като намалим количеството смет, което изхвърляме. Може например да намалим бутилките от минерална вода като ползваме кана за пречистване на вода, вместо неразградими бутилки с вода всеки ден. Добре е също когато имаме възможност да ползваме за пазаруване пазарски чанти от плат, а не от полиетилен (найлон). На някои места предлагат също бързоразграждащи се торбички от дегрален. Една пластмасова бутилка се разгражда за повече от 260 години, а найлоновата торба - за повече от 300 години. Торбата от дегрален се разгражда от въздуха и светлината за период от 6 до 24 месеца.
     Засаждането на дървета подпомага Земята. Дърветата намаляват прякото слънчево греене и отразяват слънчевата светлина. Намаляват въглеродния диоксид във въздуха и помагат в борбата с глобалното затопляне, отделят кислород. Дърветата имат успокояващ ефект. Ако има един ред дървета и малко храсти пред жилищната сграда, шумът ще е 4 пъти по-малко, а прахът ще намалее поне 2 пъти. Засенчените прозорци и стени на домовете, намаляват разходите за енергия. Засадените дървета повишават влажността на въздуха, което се отразява благоприятно върху топлоусещането.      Относителната влажност на въздуха се повишава с 8% до 52%, като този процент е в зависимост от разстоянието от зеления пояс или площ. Много зелени организации често извършват засаждане на дървета и всеки от нас може да се включи винаги.
     Намаляване въглеродните емисии с алтернативен транспорт. За предпочитане е карането на колело или ходенето пеша. Карането на хибридна кола спестява 1 тон емисии на година, този факт е посочен в изследване на университета на Чикаго. Според изчисленията местно отглежданата храна има по-малък въглероден отпечатък (за получаването и са отделени по-малко парникови емисии). Това се потвърждава и от проучване на университета в Айова, което открило, че храната, която не е в местен район, пропътува средно 1494 мили, в сравнения с местната храна - 56 мили.
     Спестяване на енергия и устойчиви източници на енергия. Отговорното поведение предполага изключването на уреди, когато не се ползват, използването на енергоспестяващи уреди, изолация на тръбите за топла вода, използване на енергоспестяващи крушки, както и инсталирането на соларни панели като алтернативен източник на енергия (за всеки, който има такава възможност).