1-7 август – световна седмица на кърменето 2017

31 юли

Мотото през тази година е „Подкрепяме кърменето – ЗАЕДНО” и е насочено към постигане на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, поставени от световните лидери през 2015 г.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти, както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло.

Основните предимства на кърменето са :

  • Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества в балансирано съотношение, дори при хуманитарни кризи.
  • Майчината кърма задоволява енергетичните и пластичните потребности на детето през първите 4-6 месеца от живота. С адаптирането на млякото се постига биохимично сходство, но остават редица биологични различия.
  • Антиинфекциозните фактори са уникални за майчината кърма- повече от 20 на брой и те не могат да бъдат прибавяни към адаптираните млека.
  • В кърмата са налице повече от 100 ензима, които не само подпомагат храносмилането, но те стимулират развитието на чревната лигавица и нейната бариерна функция.
  • Майчината кърма чрез своите биохимични, биологични свойства и начин на приемане, предпазва от инфекции стомашно-чревния тракт, дихателната система и предотвратява алергизирането на организма.
  • Чрез кърменето се създава оптимален контакт между майката и детето, който повлиява поведението на детето през следващите месеци и години.

По време на кампанията ще бъде изнесена лекция за ползите от изключителното кърмене в Общностен център гр. Севлиево, ул.”Гочо Москов № 5 на 03. 08. 2017 г. в 10 часа. Ще се раздават здравно-информационни и образователни материали.