1 Декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

28 ное

     България е страна с ниско разпространение на ХИВ, два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Всяка година се увеличава броя на лицата, които се изследват за ХИВ. Съществен елемент за популяризирането на превенцията на ХИВ/СПИН и сексуално предаваните инфекции са АНТИСПИН кампаниите, които се провеждат на територията на цялата страна.
Годишно лечението на един пациент живеещ с ХИВ струва между 10-15 хил. лева. Ако се предпази дори само един човек от заразяване, през следващите години обществото ще спести близо 400 хил.лева за лечението му.
     От 21 до 28 ноември се провежда Европейска седмица посветена на изследването за ХИВ. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение вируса на ХИВ/СПИН, да се популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус.
     За изпълнение на превантивни и профилактични дейности по програма,,Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ в Регионална здравна инспекция Габрово се проведоха следните мероприятия:
         1. Кампания с участието на БМЧК-Габрово в централна градска част. По време на кампанията се раздаваха презервативи, информационни материали и червени лентички. Доброволци от БМЧК-Габрово раздадоха материали и в останалите общини на областта.
         2. Беседи с ученици от ПМГ-Габрово на 24.11.14 г и на 01.12.2014г..
         3. Разработване и тиражиране на флаери и плакати с информация за кампанията, работното време и местонахождението на микробиологичната лаборатория за анонимно и безплатно изследване за ХИВ в РЗИ Габрово, разпространени във всички общини в Областта.