1 ДЕКЕМВРИ- СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ХИВ/СПИН

27 ное

     На 1 декември отбелязваме 30-та годишнина на Световния ден  за борба със СПИН. Кампанията през тази година ще премине под надслов „Узнай своя статус!”. През 1988г. СЗО, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

     Кампанията цели насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранното откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение. Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.
      Последните данни за СПИН в България показват, че България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3%  – при инжекционна употреба на наркотици.

Планирани дейности по повод кампанията:

 1. Всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Габрово, ул. Райчо Каролев №2.

 2. В периода на кампанията на  училищата в област Габрово ще се предоставят здравно-промотивни материали, ще бъдат разигравани викторини по темата и представяне на презентация.

 3. На 30.11.2018 в централна градска част ще се  раздават кондоми и информационни материали на гражданите.