10 май – Световен ден на движението за здраве

09 май

     Отбелязването на този ден започва през 2002 година по инициатива на 55-та Световна здравна асамблея, когато е приета Резолюция по въпросите на храненето, физическата активност и здравето. Тази резолюция призовава страните – членки на Световната здравна организация/ СЗО/, всяка година в определен ден да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, които са насочени към популяризиране на физическата активност сред всички групи от населението.

     Редовната физическа активност помага за изграждането на здрави кости и мускули в детството и юношеството, като подобрява силата и издържливостта. Двигателната активност е важен протективен фактор за здравето и тя може да намали индивидуалния риск от редица хронични неинфекциозни заболявания: сърдечно-съдови, диабет, заболявания на опорно- двигателния апарат, ракови заболявания, психични заболявания и др. Редовната двигателна активност намалява тревожността и стреса, подобрява стойностите на кръвното налягане и ограничава риска от наднормено тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването, които са в резултат от липсата на физическа активност, както и лошото хранене могат да увеличат риска от диабет, високо кръвно налягане и повишен холестерол. Двигателната активност е комплексно поведение, което се определя като движение на тялото, осъществявано чрез мускулна сила и изразходване на енергия. Препоръчителните програми за двигателна активност включват: разходки/бавни, бързи, много бързи или с променяща се скорост/ бягане/ бавно, бързо, с постоянна или променяща се скорост; джогинг- бавно бягане с постоянна скорост, изкачване на стълби, скачане с въженце, ежеседмичен пешеходен или колоездачен туризъм с преходи от по 10-15 км., ходене с велосипед или пеша до училище, плуване, гребане и др. Колективни игри/волейбол, хандбал, баскетбол, футбол, народна топка и др. Активният двигателен режим е широкоспектърно профилактично и лечебно средство, предпазващо от редица хронични неинфекциозни болести, като: диабет, високо кръвно налягане, повишен холестерол, сърдечно-съдови заболявания и рак.

     Физическата активност и спортът са в основата на здравословния начин на живот, а това означава здраве и красота! Чрез спорта се изграждат двигателни навици и умения и колкото по-рано започнат те, толкова по-лесно се овладяват. Редовната двигателна активност води до подобряване на физическите качества- сила, издържливост, бързина и ловкост, които правят всяка дейност по-лека, защото организмът започва да работи по-икономично, като мобилизира функционалните си възможности и резерви. Спортуващите деца и ученици имат значително по-добри показатели на телесната маса, гръдната обиколка, жизнената вместимост на белия дроб, мускулната сила на ръцете и др.

     Под влияние на системните физически упражнения се променя темпът на растеж на костната и мускулната система, понижава се кръвното налягане, по-икономична е работата на сърцето и се подобрява жизнения тонус. При физически тренировки децата и учениците повишават своята концентрация на вниманието, като по този начин се справят по-успешно със заучаване на уроците и постигане на високи резултати. Практикуването на желан вид спорт води до придобиване на правилна телесна стойка, атлетично тяло и красива фигура, които са от голямо значение за самочуствието на младежите и девойките. Редовната физическа активност е лесна и важна стъпка, за да бъдем здрави, като по този начин можем да контролираме теглото си, да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, укрепваме костите и мускулите, подобряваме психичното здраве и умствените способности. Активната двигателна активност води до повишаване на успехите в училище, както и шансовете за отлично здраве и активно дълголетие.

     Началната и средната училищна възраст е период през който се придобиват и затвърждават много нови движения. Ето защо тази възраст е най-подходяща за включването на децата в предварителната и началната подготовка за последователното формиране на навици, умения и способности с голямо значение за постигане на добри постижения през следващите възрастови периоди.

     Плуването е сред най-препоръчителните спортове. Има мощен оздравителен, общоукрепващ и закалителен ефект. Може да се провежда, както в открити, така и в закрити плувни басейни. Плуването е подходящ спорт за всички възрастови групи и особено се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, при травми на опорно-двигателния апарат и нервната система, при деца с неправилно телодържане и гръбначни деформации.

     Колективните спортове –баскетбол, волейбол, футбол са изключително динамични игри. При тях се развиват основните двигателни качества/сръчност, ловкост, издържливост, колективен дух, спортсменство и лична дисциплина.

     Гимнастиката повлиява хармоничното развитие на цялото тяло и на отделни мускулни групи, усъвършенства координацията на движенията, вестибуларния, тактилния и зрителния анализатор. Подходяща възраст за начало на заниманията е 8-9 години за момичетата и 9-10 за момчетата, като първите две години са за обща физическа подготовка.

     Леката атлетика е спорт в основата на който са бягането, скоковете, хвърлянията т.е характерните за човека движения. Към нея спадат дисциплините: бягане на различни дистанции, скокове, хвърляния и др. Чрез лекоатлетическите упражнения се развиват основните физически качества: бързина, издържливост, сила и ловкост. За начало на тренировъчния процес е подходяща средната училищна възраст.

     Когато игрите се провеждат на открито при различни атмосферни условия, те оказват добър закаляващ ефект. Зимните спортове, като ски, каране на зимни кънки и сноуборд се провеждат на открито, на свеж и чист въздух, като по този начин имат мощен оздравителен и закалителен ефект. Укрепват големите мускулни групи, стимулират дейността на сърдечно- съдовата и дихателната система. Имат мощен разтоварващ ефект, подобряват равновесната и координационната дейност на организма. Спортните игри комплексно усъвършенстват движенията в непрекъснато променяща се обстановка и борба със спортния противник.

     Недостатъчната двигателна активност застрашава човека не само от наднормено тегло, но и от психични разтройства, започвайки от депресивни състояния и завършвайки със сериозни психични заболявания. При хората, които водят заседнал начин на живот рискът от депресивни състояния е 2 пъти по-висок в сравнение с тези, които се движат повече. Редица изследвания показват, че физическото натоварване е най-доброто средство за лечение на депресията.

      Физическата активност и упражненията са ключът към здравословен начин на живот, не само защото ни карат да се чувстваме и изглеждаме по-добре, но и защото са важни за да бъдем здрави. Те намаляват риска от фатални заболявания, като инфаркт, инсулт, диабет, рак и др. Ето само някои от чудотворните ефекти на физическите упражнения: по-ниска вероятност за инфаркт, по-добър контрол на телесната маса, по-нисък риск за възникване на диабет в по-късна възраст, увеличава се здравината на костите, намалява риска от развитие на депресия и тревожност, увеличава се енергията и се стимулира дейността на имунната система.

     Основни правила при спортуване:

  • Ø Тренирай и спортувай за здраве и радост от спортуването, тренирай редовно и си създай разнообразна спортна програма!
  • Ø Преди започване на тренировката, направи няколко прости движения за загряване и освобождаване на мускулите и ставите!
  • Ø Започни с малки натоварвания и постепенно ги повишавай!
  • Ø След тренировка вземи душ!
  • Ø Храни се според препоръките за здравословно хранене!
  • Ø Не забравяй, че ти трябва достатъчно сън!
  • Ø Не пуши цигари и не употребявай алкохол!
  • Ø Не спортувай, ако не се чувстваш здрав! Потърси съвета на лекар!