14 февруари – Ден на влюбените! Да запазим посоката, да продължим пътя!

13 фев

НАД 330 000 ЛИЦА СА ИЗСЛЕДВАНИ ЗА ХИВ ПРЕЗ 2014 ГОДИНА

        По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 година към 14 февруари са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив – 5, Варна – 3 лица.

           Като основна уязвима група особено през последните две  години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 17 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината е 1 лице.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Към 31 декември 2014 г. общо 964 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 741 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. През 2014 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 26 медикамента на стойност близо 15 милиона лева, а за 2015 г. са предвидени 19 милиона лева. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв.

През миналата година дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълняваха от мрежа от 19 КАБКИС и над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 35 здравно-превантивни центъра за работа с най-рисковите групи, 18 младежки клуба и са предоставени 17 мобилни медицински кабинета. Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 4 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващ наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.

През  2014 г. общо 42 500 души от най–уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 84 149 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.  

През 2014 г. бяха раздадени общо 2 208 671 безплатни презерватива.

 

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :

-        кръвта;

-        семенната течност;

-        влагалищния секрет;

-        майчината кърма.

 

Има три начина за предаване на ХИВ:

-        полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);

-        кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);

-        от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

 

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:

-        Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.

-        Избягване на случайни сексуални контакти.

-        Използване на презерватив при всеки сексуален контакт.

-        Въздържание.

-        Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.

-        Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

 

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

 

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

 

В цялата страна работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон  0700 130 40.

 

В Регионална Здравна Инспекция – Габрово, ул. «Райчо Каролев» № 2 /микробиологична лаборатория/ може да се осъществи безплатно и анонимно изследване, всеки делничен ден от 9.00-12.00 часа.