14 ноември - Световен ден на диабета

12 ное
     14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се отбелязва всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната здравна организация. Датата е избрана не случайно. На този ден е роден Фредерик Бантинг който заедно с Чарлс Бест прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
     Захарният диабет е едно от най-разпространените социално-значими заболявания. Той  представлява нарушение на обмяната на веществата, при което се повишава нивото на глюкозата в кръвта, поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.
     Срещат се два основни типа захарен диабет. При млади хора и при деца, които са предразположени или са с променена имунна система, се образуват вещества (антитела), които унищожават клетките на панкреаса произвеждащи инсулин. В резултат на това инсулин не се отделя. В този случай инжектирането му е абсолютно необходимо. Този тип диабет е известен като инсулинозависим или тип 1. При по-възрастните пациенти клетките, на панкреаса не са атакувани и инсулин се произвежда, но е нарушен механизма му на действие. При това глюкозата не се усвоява от клетките, остава в кръвта и повишава нивото на кръвната захар. Този тип захарен диабет се нарича тип 2 (неинсулинозависим).
     Дибетът е тежко заболяване което при ненавременно диагностициране и при неспазване на предписания режим на живот и лечение, може да доведе до тежки усложнения засягащи кръвоносните съдове, което от своя страна води до увреждане на очите, бъбреците и нервната система. Изключително важна е превенцията и ранната диагностика. Установено е, че половин час разходка на ден, може да намали с 35-40% риска от развитие на диабет. Добре е да се върви пеш, да се изкачват на стълбите, вместо да се ползва асансьора – важно е да се движим!
     Дори и с установен диабет, може да се живее дълго и ползотворно, достатъчно е да се води здравословен начин на живот с определен хранителен режим и физическа активност.