14 юни- Световен ден на безвъзмездното кръводаряване

12 юни

     Всеки ден, всяка секунда, някъде по света, някой се нуждае от кръвопреливане, за да живее! Със Световния ден на доброволното кръводаряване светът отбелязва даряването на кръв от доброволни, неплатени кръводарители, които спасяват живота на нуждаещите се. Световният ден на доброволното кръводаряване се чества на 14-ти юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер – откривателят на системата от кръвни групи „АВО“. С подкрепата на Световната здравна организация, стремежът е този ден да обърне внимание на нуждата и важността от редовно, доброволно кръводаряване.
     Световната здравна организация (СЗО) определя темата на тазгодишната кампания - "Благодаря ви, че спасихте живота ми!". Тя се фокусира върху благодарността към кръводарители, които спасяват животи всеки ден и насърчава повече хора по целия свят да даряват кръв доброволно и редовно. СЗО има цел всички държави да получат всички необходими кръвни доставки от доброволните неплатени донори до 2020г. Страната домакин за Световния ден на кръводарителя за 2015 г. е Китай чрез кръвния център в Шанхай, Shanghai Blood Centre (SBC). Днес, само за 62 държави членки, националните кръвни доставки са базирани на близо 100% доброволно безвъзмездно кръводаряване, а 40 държави все още са зависими от семейни и дори платени донори.
     Тазгодишната кампанията има за цел да разкаже истории на хора, чийто живот е бил спасен чрез даряване на кръв, като начин за мотивиране на донори за редовни кръводарявания и млади хора в добро здраве, които никога не са дарявали кръв.
     Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл, за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето. Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа, качествено - за 3-4 седмици. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.
     Важно е да се знае, че кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Но най-важна е помощта на човек в нужда, спасяването на живот!