15 ноември- Международен ден без тютюнопушене

13 ное

     Всеки трети четвъртък от месец ноември се отбелязва Международен ден без тютюнопушене. Темата обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене.

     Разкритият в РЗИ Габрово кабинет за отказ от тютюнопушене обявява на 14.11.2018г. Ден на отворените врати. На всички желаещи посетители освен безплатни консултации, ще бъде  направено и изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта.

     Сред планираните дейности са и три беседи, които в периода от 12.11. до 23.11.2018г. ще се проведат с млади хора в областни училища. Ще бъдат направени демонстрации сред подрастващите с интерактивни пособия /пушещата кукла СЮ/ с цел децата лично да наблюдават, колко катран се отделя от една изпушена цигара. На територията на Област Габрово ще бъдат раздавани здравно-образователни материали, като част от кампанията по повод Международния ден без тютюнопушене.

     Целта на всички посочени инициативи е да се акцентира върху предпочитането на непушенето , както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите.