16 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРЕХРАНАТА

14 окт

     На 16 октомври 1945 година е създадена Организацията по прехрана и земеделие / FАО /към Организацията на обединените нации.

     Мисията на FAO е да работи за преодоляване на глада и недохранването на човечеството в Световен мащаб. Денят на нейното основаване се отбелязва всяка година. Световният ден на прехраната обединява хора и организации в усилията им за привличане на повече съмишленици и активен принос в борбата с глада и разхищаването на годна храна.

     Денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година. Целта е да се поставят на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, нездравословното хранене и бедността. На този ден напомняме за изключителната необходимост от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването.

     Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести. Тя е фактор, който влияе върху продължителността на живота.

     Основни правила при храненето са: разнообразие при избора на хранителни продукти; прим на по-малки количества храна, но по-често; консумация на достатъчно белтъчини; ограничаване приема на мазнини и пържени храни; ограничаване на захарта и захарните изделия; ограничаване на солта и солените храни; ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти; ограничаване употребата на алкохол и тютюневи изделия.