16 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРЕХРАНАТА

16 окт

     На 16 октомври 1945 година е създадена Организацията по прехрана и земеделие / ФАО /към Организацията на обединените нации.

     Мисията на ФAO е да работи за преодоляване на глада и недохранването на човечеството в Световен мащаб. Денят на нейното основаване се отбелязва всяка година. Световният ден на прехраната обединява хора и организации в усилията им за привличане на повече съмишленици и активен принос в борбата с глада и разхищаването на годна храна.

     Денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година. Целта е да се поставят на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, нездравословното хранене и бедността.

     Глобалният глад продължава да нараства, показва нов доклад на ООН. Броят на гладните хора в световен мащаб през изминалата година е 821 милиона или по един на всеки девет души, според данни от "Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света" и над 150 милиона деца живеят в риск от недохранване.

     На този ден напомняме за изключителната необходимост от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването. Трябва да правим всичко възможно, гладуващите хора по света да станат по-малко!

     Храната е нужна не само за растежа, развитието и поддържане функциите на организма, но също така тя играе ключова роля за качеството на живота.

     Както недоимъчното, така и свръхконсумацията и небалансираното хранене оказват неблагоприятен ефект върху здравето и работоспособността на хората.

     Здравословното хранене се свързва с подобряване и поддържане на добро здраве през целия живот и превенция на болестите, както на индивидуално, така и на популационно ниво.

     Дисбалансираното хранене, свръхконсумацията на високоенергийни храни и ниската физическа активност на съвременният човек, създават условия за увеличаване на относителния дял на лицата с наднормено тегло и затлъстяване, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.

    Неадекватният хранителен прием и недоимъчното хранене водят до хронични дефицити, нарушават имунитета и увеличават риска от инфекциозни заболявания, особено при децата и старите  хора.

12 препоръки за здравословно хранене:

 • Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
 • Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.
 • Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
 • Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
 • Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
 • Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на храната замествайте животинските мазнини с растителни.
 • Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи захар.
 • Намалете консумацията на сол и солени храни.
 • Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.
 • Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
 • Приемайте ежедневно достатъчно вода .
  Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност
  .