17 май – Световен ден за борба с артериалната хипертония

19 май

     Всяка година в света близо 8 милиона души умират преждевременно от заболявания, свързани с повишено кръвно налягане (артериална хипертония).
     Артериалната хипертония е болестно състояние при което първоначалните симптоми са съвсем леки и често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма – инсулт, инфаркт или друго заболяване. Причините за възникването на артериалната хипертония са много и разнообразни. Могат да бъдат от бъбречен, ендокринен или друг произход.
     Наднорменото тегло, повишената употреба на готварска сол, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето и намалената двигателна активност, са фактори с доказано значение за развитие на заболяването.
     За да избегнете високото кръвно налягане:
         Хранете се здравословно, с повече плодове и зеленчуци. Ограничете консумацията на животински мазнини, готварска сол и кофеинови напитки
         Избягвате консумацията на алкохол в големи количества
         Спрете цигарите
         Движете се повече

     Посещавайте редовно личния си лекар и следете стойностите на кръвното си налягане. Ранното откриване и лечение на артериалната хипертония са важни условия за предотвратяване на усложнения.