17 ноември - Международен ден без тютюнопушене

11 ное

              „Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!” е мотото на кампанията под което ще премине тази година 17 ноември - Международен ден без тютюнопушене. Темата обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене.

              Разкритият в РЗИ Габрово кабинет за отказ от тютюнопушене обявява на 17.11.2016 г. ден на отворените врати. На всички желаещи посетители освен безплатни консултации, ще бъде  направено и изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта.

               Сред планираните дейности са и четири беседи, които в периода от 14.11. до 25.11.2016 г. ще се проведат с млади хора в областни училища. Ще бъдат направени демонстрации сред подрастващите с интерактивни пособия (пушещата кукла СЮ) с цел децата лично да наблюдават, колко катран се отделя от една изпушена цигара. Ще бъдат подарени дискове на училищата с късометражни филми по Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето.

            На територията на Област Габрово ще бъдат раздавани здравно-образователни материали, като част от кампанията по повод Международния ден без тютюнопушене

             Целта на всички посочени инициативи е да се акцентира върху предпочитането на непушенето при създаване на контакти и комуникация, както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите.