18 май- Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

19 май

     Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.
     За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди.
     В България денят се отбелязва от 1992 година.
     По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени.
     Тази година денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН протича под мотото „Да задържим ХИВ в светлината на прожекторите!”. Всеки, който би искал да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, на 18 май може да се присъедини към инициативите, които ежегодно организират Регионална здравна инспекция- Габрово и неправителствени организации.
     На 18.05.14 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. в парк «Незабравка» с. Поповци ще се проведе детско-юношески празник „В света на приключението-6 ”, който през тази година ще премине под мотото „Здрав бъди”. Темата за превенция на репродуктивното здраве е сред приоритетните, които са залегнати в програмата на РЗИ за деня. Съвместно с БМЧК-Габрово, е организирана кампания, по време на която ще се раздават информационни материали
     На 18.05.14г. вечерта доброволците от клуб „Компас” към сдружение „Социален диалог” в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ / СПИН ще направят панделка от запалени свещи в градинката до библиотека „Априлов -Палаузов”. Поканени са доброволци, които ще въртят огнен пой, ще бъдат пуснати и светещи хартиени фенери. Ще се раздават и здравно-образователни материали
     В микробиологичната лаборатория на РЗИ - Габрово, всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно и анонимно ежедневно в рамките на работното време на лабораторията от 7.30 до 16.00 ч.