19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

18 май

     На 19 май се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията за отбелязване на «Европейски ден за борба със затлъстяването» е проведена за първи път през 2009г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови, ортопедични, заболявания свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.
     Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.       Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови /атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт/, захарен диабет тип 2, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и други. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.
     За целите на практиката, оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесна маса - ИТМ, който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат:


                                        Телесно тегло (кг)
                          ИТМ = ------------------------- = кг/м2
                                              Ръст (м2)


     Квалификацията на теглото и свързания с него здравен риск според Световната здравна организация са:
                                ИТМ (кг/м2)                         Риск от заболявания
                      Поднормено тегло до 18,5                      Повишен
                      Нормално тегло 18,5 - 24,                        Нисък
                   Наднормено тегло 25,0 - 29,9                  Повишен
                Затлъстяване I степен 30,0 - 34,9        Умерено повишен
                Затлъстяване II степен 35,5 - 39,9               Висок
                     Затлъстяване III степен 40,0               Много висок
     Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида.
     Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.
     За успешното решаване на проблемите свързани с наднорменото тегло и затлъстяването медицинските специалисти препоръчват за възрастните хора: ежедневна консумация на над 400 гр. разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба и ограничаване приема на сол и мазнини. Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играе, както семейството, така и медицинските специалисти и учителите за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот, здравословно хранене и физическа активност и спорт.