20 ОКТОМВРИ СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

10 ян.

     Остеопорозата е коварно и тихо заболяване, което опустошава костите на жените и мъжете над 50 г. възраст, но се заражда много по-рано, при 20-30-годишните. Мотото на Световния ден „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости“ подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота.
     В Област Габрово месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетното здраве ще бъде отбелязан е еднодневна кампания с поредица от съвместни инициативи: информационна беседа и презентации, насочени към отделни рискови фактори на здравословния начин на живот, скринингова кампания за определяне на личния риск от остеопороза, организирани от РЗИ в партньорство с Асоциация „Жени без остеопороза“:
     На 15 октомври 2013 г. в сградата на РЗИ Габрово, ул.“Райчо Каролев“ № 2, ет.4, стая 40, ще се проведат:
        • 10.00 – 13.00 – Прожекция на презентации по профилактика на рискови фактори за здравословен начин на живот: хранене; тютюнопушене; двигателна активност; активно дълголетие; стрес; превенция на паданията.
        • 14.00 – 15.00 – Информационна среща-беседа на тема: „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости“
        • 10.00 – 16.00 – Информационна и скринингова кампания за определяне на личните рискови фактори за остеопороза и скрининг на костна плътност на преференциална цена: 10.00 лева. Предварително записване на телефон: 066/840 622; 840 625.