20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

19 окт

     През 1994 година Световната здравна организация определи остеопорозата като болест, а не като естествен процес съпътствуващ остаряването на организма.

     Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костта са редуцирани, което води до намаляване на здравината на скелета и повишен риск от счупвания. Остеопорозата е глобален обществен здравен проблем. Заболяването и свързаните с него фрактури са важна причина за заболеваемост и смъртност, засягащи милиони хора по света.

     Най-ефективната профилактика на заболяването, която специалистите определят като стратегическа се реализира в детството и юношеството. През този период костта формира своята плътност и здравина, като към 20-25годишна възраст се достига най-високата пикова костна маса.

     Формирането на индивидуална за всеки, оптимална пикова костна маса е основна стратегия за профилактика на остеопорозата.

Ключови послания:

  • Осигурете си адекватен калциев прием, който да посрещне съответните диетични препоръки за съответния географски регион, във всеки етап на живота.
  • Млечните храни, някои зелени зеленчуци( напр. броколи, къдраво зеле), ядки и консервирана риба с меки кости представляват най-лесно  достъпните източници на диетичен калций.
  • Поддържайте адекватен прием на витамин D чрез достатъчно излагане на слънце, с диетата или чрез добавки.
  • Осигурете си достатъчен прием на протеин. Недостигът на протеини в храната е важен рисков фактор за бедрени фрактури и може да забави възстановяването на пациенти, които са претърпели фрактура.
  • Избягвайте прекомерната консумация на алкохол.
  • Избягвайте намаляване на теглото под нормалното (индекс на телесна маса под 18,5 кг/кв.м), което е рисков фактор за остеопороза.
  • Ако спазвате диета за отслабване, осигурете си адекватен прием на калций и витамин D и избягвайте модните диети, при които цели хранителни групи се ограничават или елиминират.
  • Включвайте достатъчно количество плодове и зеленчуци в диетата си, тъй като те са благоприятни за костите и за общото здраве.
  • Освен хранителната диета, някои допълнителни навици в начина на живот, като редовната физическа активност и избягване на тютюнопушенето, помагат да поддържате вашата костна плътност