24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

21 мар

     С решение на Световната здравна организация от 1996г. 24 март се отбелязва, като Световен ден за борба с туберкулозата в чест на откривателя на туберкулозния бактерии Робърт Кох. Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза.
     Всяка година 9 милиона души в света се разболяват от туберкулоза. Всяка година тя е причина за смъртта на 3 милиона души. Туберкулозата е втората по смъртност инфекциозна болест след СПИН.
     Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90% от случаите засяга белодробната система, а в 10% и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, урогенитална система и други).
     В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес, туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света.
     В Габровска област през 2013 г. са регистрирани 38 случая, срещу 57 случая за 2012 г., 57 случая за 2011 г., 81 случая за 2010 г. Наблюдава се спад на нивото на заболяемост от туберкулоза в областта през последните четири години.Туберкулозата заема 2,51 % от общата инфекциозна заболяемост за областта.
     Разпределението на заболяемостта по общини е както следва: Севлиевска – 13 случая , Габровска – 23 случая , Дряновска – 1 случай и Тревненска – 1 случай . 
     Най-засегнати са възрастовите групи: над 60г. - 13 случая, и от 40-49 г. – 8 случая.
     Източници на зараза за заболяването могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти. Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. В храчките на болните се съдържат милиони бактерии.
Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.
     Заразяване с туберкулоза е възможно и по хранителен път: чрез консумиране на мляко от болни крави или продуктите, приготвени от него; при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца; при употреба на недостатъчно топлинно обработено месо от болни птици и свине. Възможно е, макар и рядко, заразяването с туберкулоза да стане по контактен път, през увредени кожа и лигавици, което е характерно за хора с професии, свързани с отглеждане на животни.
     Рискови фактории, благоприятстващи заразяването с туберколоза са:
        - Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;
        - Пушене и злоупотреба с алкохол;
        - Съпътстващи заболявания, като: хронични неспецифични заболявания на белите дробове (хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии); диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания; алергични състояния и други;
        - Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата;
        - Намалени съпротивителни възможности на организма, вследствие на: прекарани инфекции (морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния и др.); непълноценно хранене (особено дефицит на белтъчини в храната) и хиповитаминози; нехигиенични условия на труд и бит; пубертет, бременност и кърмене;
        - Носителство на вируса на СПИН.
     Най-важно за профилактиката на болестта са:
        - ваксиниране с БЦЖ ваксина възможно най-рано след 48-ия час от раждането на бебето, последващо реимунизиране на 7, 11 и 17години;
        - поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци) и редовно практикуване на физически упражнения и туризъм;
        - отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества (наркотици);
        - консултиране с лекар при продължителна кашлица, отпадналост и температура и др.
     Туберколозата е лечима, когато се открие навреме!