24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

21 мар

     Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване известно още от древността. Тя поразява най-често белия дроб, но може да засегне централната нервна система, лимфните възли, бъбреците, мозъка, сърцето, костите и ставите, очите и други органи.
     От 1996г. по решение на СЗО, 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата. На този ден през 1882г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е успял да изолира на причинителя на заболяването - Микобактериум туберкулозис наречен по-късно „Бацил на Кох“. Причината да се отбелязва този ден е необходимостта да се обърне вниманието на обществеността, че проблема „туберкулоза“ не засяга само бедните страни, както е било в древността. Днес разпространението й е повсеместно и от нея всяка година умират хиляди хора.
     В Габровска област през 2015г. са регистрирани 49 случая на заболяването. През през 2014г. са били 57, през 2013г. – 38, а през 2012г. – 57. В Габровска община през 2015г. новооткритите болни от туберкулоза са 25, в Севлиевска община – 20 и в Дряновска и Тревненска общини - по двама. Най засегнати са хората над 60 години – 19 случая за областта.
     „Бацилът на Кох“ се отличава със значителна устойчивост дори във външна среда. Проникването на инфекцията става най-често през дихателните пътища. При кашлица и кихане болният отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Възможно е и заразяване чрез консумиране на мляко и млечни продукти от болни животни и при употреба на недостатъчно добре топлинно обработено месо.
     Симптомите при най-често срещаната форма – белодробната са:
        • Повишена температура за продължителен период от време (дори с месеци).
        • Кашлица, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес, кашлицата се засилва и става влажна.
        • Отделяне на храчки сутрин, понякога примесени с кръв;
        • Обилно изпотяване, особено нощно време;
        • Безапетитие;
        • Задух – характерен за напредналите стадии на болестта;
        • Отпадналост и безсилие

     Как да се предпазим от заразяване от туберкулоза?

     Най сигурния начин за предпазване от туберкулоза е ваксинацията!

     Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48 час от раждане на бебето и реимунизиране – на 7, 11 и 17 годишна възраст!

     Необходимо е още поддържане на естествените съпротивителни сили на организма чрез: пълноценно хранене, отказване от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, поддържане на добра лична хигиена, консумиране на хранителни продукти (месо, мляко, яйца), преминали ветеринарно-санитарен контрол.
     Незабавно се консултирайте с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта!
     Днес туберкулозата е лечима, ако своевременно е диагностицирана!