25 юни - Ден на репродуктивното здраве

24 юни

     Ден на Репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие”, която се провежда през месец юни в различни градове на страната. Във фокуса на събитието са: взаимопомощ и споделяне на опит, безплатни индивидуални консултации и групови беседи със специалисти в областта на репродуктивното здраве, новости в лечението на безплодието. По данни от последното направено проучване през 2013г. от НПО в България повече от 145 000 са хората с проблеми, свързани с репродуктивното здраве. В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст. Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата от двойките.
     Всъщност много малка част от хората с репродуктивни проблеми имат нужда от донорски репродуктивен материал, но те са изправени пред жестоката реалност да зависят от милостта на друг човек и от чието благородство да зависи шанса им да имат собствено дете. Не е нужно един проблем да засяга много хора, за да бъде сериозен. Целта на отбелязването на Световния ден на репродуктивното здраве е да предостави информация на пациентите и обществото за процедурите в асистираната репродукция, които се извършват с донорски материал, да се запознаят хората със законовата уредба и медицинските практики, да се опровергаят митовете и предразсъдъците, които битуват сред обществото по тази тема. Необходимо е също да се намерят начините за преодоляване на все още неадекватното разбиране на донорския процес, да се популяризира тази благородна идея и да се насърчи дарителската активност.
     Десет години за стерилитета се говори все по-открито, адекватно и в първо лице. Той не е срамно бреме, което трябва да се крие, а състояние на репродуктивната система, чийто причини трябва да се търсят адекватно и да се преодоляват с помощта на добри специалисти.
     В град Габрово двойките които се нуждаят от информация и конкретна помощ, могат да разчитат на фондация „Искам бебе”. Фондацията работи на територията на общината от 2011 година. През 2013 година са подпомогнати 21 двойки. Средствата са отпуснати за изследвания и за медикаменти преди инвитро процедурата.        С решения на Общински съвет Община Габрово за 2013 и 2014 година е отпуснала по 15 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.
      За 2014 г. има одобрени за подпомагане 7 двойки. Предстои разглеждането на още молби. Средствата се отпускат целогодишно.