26 юни – Международен ден за борба с дрогата

25 юни

     Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркотиците. А фактите говорят сами, колко сериозен проблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества.

     Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании. В България 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.

     България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 годишна възраст. Психотропните вещества, които всички ние наричаме за по-кратко наркотици все още са проблем, който засяга предимно младите хора!

     Употребата на какъвто и да било вид наркотик засяга човека и психически и физически и на практика унищожава живота както на този, който приема наркотика, така и на неговите близки.

     Наркотиците въздействат върху централната нервна система, водят до възбуда, до  промяна на настроението,възприятията и мисленето.

     Хората, с зависимост от наркотици, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, нараняват близките си, губят приятелите си, работата си. Губят живота си.

     За 2017 г. на територията на ОД на МВР Габрово са задържани 146 лица за нарушения, свързани с наркотици, от които 20 за производство, 126 за притежание и 12 за разпространение. Голяма част от задържаните са с повече от един вид нарушение /производство, притежание, употреба, разпространение/. Заловените количества наркотици в област Габрово са: канабис /суха маса/ - 16,71628 кг., канабис насаждения – 137 броя насаждения, амфетамини на прах – 1,84482 кг.,  амфетамини на таблетки – 1 бр., метамфетамини – 10,1 г., метамфетамин на таблетки – 4 броя, екстази – 12,8 гр.  Особено значително е увеличението на заловените количества канабис - суха маса / 1,719 кг/. За разлика от 2016 г., в региона не е заловен кокаин, но има заловени количества екстази.

     Заловените количества наркотици на територията на ОД на МВР съвпада с наблюдаваните процеси, свързани с употребата на наркотици в региона – почти прекратена употреба на хероин, увеличаване търсенето на канабисови продукти и синтетични психоактивни вещества /амфетамини, метамфетамини, екстази/.

     Регионална здравна инспекция подкрепя отбелязването на Международния ден за борба с наркотиците 26 юни и заедно с доброволците на Младежки съвет по наркотични вещества и Български Червен кръст ще Ви очакваме в Градинката с мечето от 14.30 часа.

     Нека всички заедно кажем: Не на наркотиците, защото животът е безценен!