26 юни – Световен ден за борба с дрогата

25 юни

     Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркотиците. А фактите говорят сами, колко сериозен проблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества.
     Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании. Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. В България 33 % от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.
     България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25 годишна възраст. Психотропните вещества, които всички ние наричаме за по-кратко наркотици все още са проблем, който засяга предимно младите хора!
     Употребата на какъвто и да било вид наркотик засяга човека и психически и физически и на практика унищожава живота както на този, който приема наркотика, така и на неговите близки.
     За съжаление много често се чува мнението, че употребата на тези вещества е безвредна и към тях не се формира зависимост. Това не е вярно! Вредите, които нанасят наркотиците са наистина сериозни и могат да доведат до фатални последствия. Никой не е застрахован след употреба на наркотик, колкото и качествен да е той. Инцидентите са друг основен риск след прием на психотропни вещества, бил той и еднократен: след приемането на наркотика може да се стигне до загуба на представа за време и пространство, забавяне на реакциите, загуба на съзнание и неосъзнаване на реалността, а това са предпоставки за наранявания, катастрофи и всякакви инциденти, които могат да доведат до фатални последици. Възможността за заразяване със СПИН, хепатит B и C, сифилис също е много голяма, дори при еднократна инжекционна употреба. Факт е, че броят на ХИВ-позитивните сред хората, приемащи наркотици чрез инжектиране, се увеличава! А редовната употреба на повечето наркотици води до трайни и дори фатални последици за здравето.
     Наркотиците въздействат върху централната нервна система, водят до възбуда, до промяна на настроението,възприятията и мисленето.
     Най-често употребяваните наркотици, освен алкохол и никотин, са марихуана, амфетамини, екстази, кокаин и хероин. Много хора вярват, че проблемите засягат само тези, които редовно употребяват вещества и са зависими. Истината обаче е, че дори еднократен прием на наркотик крие много рискове.
Хората, с зависимост от наркотици, имат трудности в осъществяването на нормално общуване, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на веществото, нараняват близките си, губят приятелите си, работата си. Губят живота си.
     За 2014г. на територията на ОД на МВР Габрово са задържани 59 лица с наркотични вещества, от които 10 за производство, 4 за разпространение, 55 за притежание и 55 за употреба. Голяма част от задържаните са с повече от един вид нарушение.
     Наблюдава се намаляване употребата на хероин и увеличаване търсенето на канабис и синтетични психоактивни вещества /амфетамин и метамфетамин/.
     На територията на област Габрово през 2014г. лечение са потърсили 62 лица с проблемна употреба на психоактивни вещества - хероин, амфетамини, екстази и канабис. В Програмата за лечение с Метадон през 2014г. са включени 10 лица, от които 3 жени.
     Основните усилия на цялото общество трябва да бъдат насочени към превенция употребата на наркотици. Трябва да се наблегне на активно и целенасочено включване на училището и младите хора в дейности, насочени към информиране за рисковете от употреба на дрога, развиване на социални умения и компетенции, формиране на нагласи за здравословен начин на живот, повишаване на гражданската активност, както и предлагане на алтернативна ангажираност на свободното време.

     Нека всички заедно кажем: Не на наркотиците, защото животът е безценен!