26 юни - Световен ден за борба с наркоманиите

24 авг

     Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Те са част от цивилизацията, културата и митовете, и присъстват в живота ни, независимо дали приемаме съществуването им или не.

     Наркотиците "проникват" навсякъде и никой, независимо от социалния си статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях. Многомилионната армия на консуматорите на дрога непрекъснато расте и което е по-страшно непрекъснато се подмладява.

     Наркоманията е състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид вещество с въздействие върху централната нервна система, при което се изработва зависимост от приемането й.

     От медицинска гледна точка наркоманията е хронично рецидивиращо заболяване, при което са налице неврохимични и молекулярни промени в мозъка. Под термина пристрастяване, който понякога се използва като синоним на наркомания, би следвало да се разбира по-скоро привикване към някакво ново състояние.

     Съществуват зависимости към няколко групи вещества - опиати (хероин, морфин и др.), кокаин, бензодиазепини ( лексотан, диазепам (реланиум), транксен, ксанакс и др.), психостимуланти (екстази, амфетамин и др.), алкохол (ракия, водка, уиски, джин, вино, бира и др.), инхаланти (лакове, бои, лепила).

     Използването на наркотици води до болестна зависимост на организма. След редовната употреба на упойващи вещества психиката на наркомана става много лабилна, което го кара да търси начини, за да задоволи наркотичната си жажда с още една доза. В този етап се проявява и толерантността към приспособяване на организма с определената наркотична доза. Именно затова употребяващият наркотици преминава постепенно към увеличаване на първоначалните дози или към употреба на по-силни наркотични вещества.

     В основата на всяка една наркомания се явява силна потребност, която става неудържима. Лицето иска да промени настроението си, да се успокои и релаксира, да премахне болката, леко да се упои. Това е бягство от действителността, което прави хората безволеви, антисоциални и нетрудоспособни.

     Едни от признаците, по които може да се разбере, че човек е пристрастен към наркотици са: необичайните и непредсказуемите промени в навиците и настроението; депресивно, сънливо или еуфорично поведение; напълно необяснима загуба на интерес към приятели, училище, близки, работа, любими занимания; неадекватно и дори агресивно поведение без причина; много често наркоманът започва да краде, за да осигури следващата си доза.

     Наркоманията става все по-масово явление. Тя унищожава щастието и живота на милиони хора по цял свят и всяка година взема значителен брой жертви.

     Това е болест, която трябва да бъде излекувана още преди да е започнала.

      Ако всички хора узнаят истината за наркотиците, те ще разберат, че светът без дрога дарява живот и е най - хубавото място за живеене, защото дрогата не е решение, тя е добре прикрита лъжа, личен договор със смъртта, при който се отказваш от свободата на разума си доброволно, още когато подпишеш с първата приета доза.