31 май - Световен ден без тютюнопушене

30 май

    

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация и се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

„Тютюн и здраве на белите дробове” е мотото на кампанията под което ще премине тази година 31 май - Световен ден без тютюн. Световната здравна организация приканва страните - членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите причинени от употребата на тютюн и намаляване на белодробните заболявания. Целта на кампанията през 2019 год. е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.

 По данни на СЗО при липса на действие до 2030г. епидемията ще доведе до смъртта на повече от 8 000 000 души по света.

Във връзка със Световния ден без тютюн,  РЗИ - Габрово ще проведе кампания в няколко училища на територията на областта, по време на която при по-малките ще се демонстрира вредата от тютюнопушенето с кукла „Пушещата Сю”, а в горните класове ще се изнесат лекции по темата. Ще се разпространяват здравно-информационни материали в четирите общини: Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

В разкрития кабинет за отказ от тютюнопушене в РЗИ - Габрово в РЗИ - Габрово на 31.05.2019г. Ден на отворените врати от 13.00ч. до 16.30ч. на всички желаещи ще бъде направено изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта, и консултация за ефективни стъпки с борбата с лошия навик и психологична подкрепа на борещите се с тази зависимост.

Организиран е и изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене, който ще се проведе в завод „АББ България“ЕООД – гр. Севлиево на 30.05.2019г. от 10.00 – 13.00 часа.

Крайната цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения, не само от тези разрушителни здравни, но и социални, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.