31 май - Световния ден без тютюн

30 май

     Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация и се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

     „Стандартизираните опаковки - нека бъдем готови за тях” е мотото на кампанията под което ще премине тази година 31 май- Световен ден без тютюн. Световната здравна организация призова страните да се подготвят за стандартизирана опаковка на тютюневите изделия, като се поставят следните цели: да се подчертае ролята на стандартизираната опаковка, като един подход за контрол на тютюна, насърчаване на развитието на политиките на държавите-членки за опаковането, етикетирането, рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, като ефективен начин за намаляване на търсенето на тютюн като един от най-сигурните начини за контрол. Изследвания направени в някои страни /Великобритания и Австрия/ върху здравното въздействие на стандартизираните пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите. По данни на СЗО при липса на действие до 2030г. епидемията ще доведе до смъртта на повече от 8 000 000 души

     Във връзка със Световния ден без тютюн,  РЗИ - Габрово ще проведе кампания в няколко училища на територията на областта, по време на която при по-малките ще се демонстрира вредата от тютюнопушенето с кукла „Пушещата Сю”, а в горните класове ще се изнесат лекции по темата. Ще се разпространяват здравно-информационни материали в четирите общини: Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

     Разкритият в РЗИ - Габрово кабинет за отказ от тютюнопушене обявява на 31.05 – 02.06.2016г. Ден на отворените врати: от 14.00ч. до 16.30ч. на всички желаещи ще бъде  направено  изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта, също така консултация за ефективни стъпки с борбата с лошия навик и психологична подкрепа на борещите се с тази зависимост.

     Крайната цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения, не само от тези разрушителни здравни, но и социални, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.