7 АПРИЛ 2016 - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО: „ДА ПРЕБОРИМ ДИАБЕТА”

06 апр

     Световният ден на здравето се отбелязва ежегодно на 7 април от 1950 г. по решение на Общото събрание на Световната здравна организация.
     Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световния ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
     Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.
     Тази година кампанията е с насоченост към информираността на хората, превенцията, ранната диагностика и правилното лечение на диабета. Мотото е „Да победим диабета!”
     Основните цели на кампанията, посветена на диабета, са: повишаване на осведомеността на хората за ръста на разпространение на диабета и неговите тежки последици за здравето; предприемане на конкретни, ефективни и достъпни действия за справяне със заболяването, включващи превенция, диагностика, лечение и грижи за хората с диабет; създаване на първия световен доклад за диабета.
     Около 60 милиона души в Европейския регион имат диабет. Заболяемостта се увеличава във всички възрастови групи, като обхваща вече 10-15% от населението в някои страни членки на ЕС. Увеличаващият се брой случаи се дължи предимно на по-честото наднормено тегло и затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и социално-икономически проблеми. Диабетът се разпростира особено бързо в страните с ниски и средни доходи. Той е не само бреме за тези които живеят с това заболяване, но е и проблем за икономиката в региона, както и за системите на здравеопазване. В България има вече около 600 000 хора с диабет! Още около 300 000 - не знаят още за своя диабет или са с преддиабет...!
     Диабетът е хронично, до голяма степен предотвратимо заболяване, което може да доведе до сърдечно-съдово заболяване, слепота, бъбречна недостатъчност, загуба на крайници, смърт. Това е заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар, поради нарушеното производство на инсулин от задстомашната жлеза и недостатъчната му ефективност /панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин или тялото не може ефективно да усвоява произведения инсулин/. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар, помага на нашето тяло да получава енергията, от която се нуждае.
     Съществуват две основни форми на болестта:
        Диабет тип 1 е причинен от пълна или частична липса на инсулин поради разрушаване на произвеждащите го бета-клетки в панкреаса. Обикновено се развива при деца и млади хора, въпреки, че може да се появи във всяка възраст.
        Диабет тип 2 е най-честата форма на диабет и се дължи на комбинация от фактори, които водят до повишаване на кръвната захар. Обикновено е характерен за хора с наднормено тегло, нездравословна диета и липса на двигателна активност. В основата стои инсулиновата резистентност /намалена чувствителност към инсулин/ и неспособността на клетките да реагират на инсулин, водеща до нарушената му секреция от панкреаса. С течение на времето панкреасът не може да секретира достатъчно инсулин, за да поддържа нормална кръвна захар. Симптомите на Диабет тип 2 се развиват постепенно и могат да бъдат едва доловими. Някои заболели остават недиагностицирани в продължение на години.
     Диабетът е сериозна заплаха за здравето на населението. Въпреки това голям процент от диабетните случаи са предотвратими. Здравословния начин на живот е ефективен начин за превенция и забавяне на диабет тип 2. Поддържането на нормално телесно тегло, редовна физическа активност и здравословно хранене може да редуцира риска. Особено важно е всеки диабетик сам да поддържа постоянно кръвната си захар в относително нормални граници, което най-сигурно ще го предпази от всички проблеми и усложнения на диабета.
     Диабетът подлежи на лечение. Той може да бъде контролиран и управляван. Необходимо е повишаване на превенцията, увеличаване достъпа до диагностика и самоконтрол, включване на много сектори от обществото – производители, обществени организации, медии.