7 април - Световен ден на здравето

04 апр

     На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества от 1950 г. – годишнина от влизането в сила на устава на Световната здравна организация. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.
     Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху здравни предизвикателства със световна значимост.
     Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините”.
     Сред здравните приоритети се открояват промоцията на здравословен живот, грижата за околната среда, фактор за опазване на здравето и не на последно място – организацията на здравеопазването. По традиция, у нас на този ден празнуват работещите в сферата на здравеопазването, хората които с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служат на здравето и на живота на пациентите.
Регионална здравна инспекция Габрово пожелава професионални успехи на всички колеги, добро здраве и дълъг живот на всички граждани!