8 ноември – европейски ден за здравословно готвене и хранене 2017

06 ное

           Европейски ден за здравословно готвене и хранене се отбелязва за първи път през 2007 г., първоначално в 14 страни членки на Европейския съюз по инициатива на Европейската асоциация на професионалните готвачи и организацията „Евро-ток”. Целта е да се демонстрира на децата в Европа важността на балансираното хранене. На този ден главни готвачи от ресторанти в много страни обучават децата, как да приготвят здравословни и вкусни ястия с традиционни и сезонни продукти. Известни спортисти се включват в инициативата, като демонстрират ползата от активните физически движения и занимания от най-ранна детска възраст с предпочитан вид спорт.

          Съвременната наука за хранене отразява връзката на храненето с физиологичните, метаболитни, генетични и други процеси в човешкия организъм, както и ефекта върху здравето и болестите. Здравословното хранене се свързва с подобряване и поддържане на добро здраве през целия живот и превенция на болестите, както на индивидуално, така и на популационно ниво.

          Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от различните групи хранителни продукти. Доброто хранене е добре балансираната диета, включваща белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение, съответстващо на възрастта, пола и физическото състояние на организма. Здравословното хранене, съчетано с редовни физически упражнения ни гарантират отлично здраве и активно дълголетие.

          Редовният прием на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба, нетлъсти меса, пълнозърнести изделия, вода и др. екологично чисти продукти, които са ни дадени от природата, съчетани с предпочитан вид спорт ще ни дарят с добро здраве.

          Дисбалансираното хранене, свръхконсумацията на високоенергийни храни и ниската физическа активност на съвременния човек, създават условия за увеличаване относителния дял на лицата със свръх тегло и затлъстяване, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.

За да е балансирано Вашето хранене, спазвайте следните правила!

 • Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
 • Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.
 • Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
 • Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
 • Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо(без кожа) или бобови храни.
 • Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на  храната замествайте животинските мазнини с растителни, ограничете приема на пържени храни и хранителни продукти с високо съдържание на транс-мазнини.
 • Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на газирани напитки,  съдържащи подсладители.
 • Намалете консумацията на сол и солени храни.
 • Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.
 • Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
 • Приемайте ежедневно достатъчно вода .
 • Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност.
 • При готвене на храната избирайте здравословни кулинарни технологии на приготвяне- варене, печене, задушаване и варене на пара.