8 ноември – Европейски ден за здравословно хранене и готвене

31 окт

Европейският ден за здравословно хранене и готвене е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската асоциация на професионалните готвачи.  За първи път този европейски ден се чества от 2007 година.

Целта на тази инициатива е да бъдат информирани гражданите и особено подрастващите, относно здравословното хранене и изграждане на здравословни хранителни навици от най- ранна детска възраст.

Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от всички групи хранителни продукти:

 Храните, които трябва да приемате всеки ден се включват в следните4групи:

1. Зърнени храни (хляб, ориз, макарони, спагети, царевица, овесени ядки, зърнени закуски) и картофи;
2. Зеленчуци и плодове;
3. Мляко, сирене, кашкавал, извара;
4. Месо, риба, яйца, боб, леща, ядки (орехи, бадеми, лешници и др.).
Тези храни са много важни за растежа и здравето и затова консумирайте ежедневно поне по една храна от всяка група.
Храните и напитките, които трябва да консумирате в по-малки количества са включени в останалите две групи:
5. Мазнини (масло, мас, слънчогледово олио, царевично олио, зехтин,маргарин);
6. Захарни и сладкарски изделия (бонбони, шоколад, вафли, пасти,торти, баклава, тулумбички, халва, локум и много други) и напитки със захар.
Храненето заедно със семейството у дома или с приятели в училище създава настроение и доставя удоволствие. Хранете се без да бързате, това е време, когато може да се радвате на хубавата храна и на добрата компания.
Доброто хранене е добре балансираната диета, включваща белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение, съответстващо на възрастта, пола и физическото състояние на организма.

 Здравословното хранене, когато е съчетано с редовни физически упражнения ни гарантират отлично здраве и активно дълголетие. Неправилното хранене може да доведе до понижен имунитет и редица заболявания, като напимер затлъстяването, особено при децата със сериозни социални и психологически измерения, което засяга почти всички възрастови и социално-икономически групи.

Редовният прием на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба, нетлъсти меса, пълнозърнести изделия, вода и др. екологично чисти продукти, които са ни дадени от природата, съчетани с предпочитан вид спорт ще ни дарят с добро здраве и активно дълголетие.

Във връзка с отбелязване на „ 8 ноември – Европейски ден за здравословно хранене и готвене“ в гр. Севлиево ще се проведе здравно-образователна и информационна кампания.

 Кампанията ще стартира от началото на месец ноември и се провежда в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести в РБългария(2014-2020).

По време на кампанията на учениците от ОУ“Христо Ботев“, ОУ“Стефан Пешев“ и СУ“Васил Левски“- 4 и 5 кл., ще се презентират основните препоръки за здравословно хранене и готвене, практически съвети за тяхното постигане и изграждане на здравословни навици от най- ранна възраст.