Биохимичен скрининг за бременни

22 окт

     По Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014 - 2020 г. в изпълнение на приетата НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ (2014-2020) на Министерския съвет на Република България ще се извършват лабораторни изследвания и консултации в рамките на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и тежък дефект на коремната стена.
     Желаещите за извършване на такива изследвания могат да бъдат насочени от лекаря специалист наблюдаващ бременността.
     Изследванията и консултациите, свързани с тях, се извършват безплатно за бременните и не могат да бъдат изисквани допълнителни такси или друг вид заплащане.
     Биохимичният скрининг за бременни се провежда при следните условия:
        1. Лабораторните изследвания се извършват в отделения/лаборатории по медицинска/клинична генетика с предоставен лимит изследвания.
        2. За извършване на лабораторните изследвания е необходимо предварително да бъде определена с ултразвук точната гестационна възраст от АГ специалист с компетентност пофетална анатомия. Ултразвуковото изследване не се заплаща в рамките на Програмата.
        3. Лабораторните изследвания се извършват на всички бременни, независимо от здравноосигурителния им статус, които са заявили желание, до изчерпване на лимита по договора.
        4. Лабораторните изследвания на бременни за оценка на риска от раждане на дете с най-чести хромозомни болести се извършват от 11-ата до 13-ата плюс 6 дни гестационна седмица на бременността и от 15-ата до 19-ата гестационна седмица на бременността.

     Лаборатории които ще извършват изследванията:

        - Лаборатория по клинична генетика УСБАЛАГ "Майчин дом", София
        - Отделение по медицинска генетика УМБАЛ "Св. Георги" - ЕАД, Пловдив
        - Лаборатория по медицинска генетика УМБАЛ "Св. Марина" - ЕАД, Варна
        - Лаборатория по медицинска генетика УМБАЛ "Д-р Г. Странски", Плевен
        - УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, Стара Загора

     За повече информация можете да се обърнете към лекаря наблюдаващ бременността.