Европейска имунизационна седмица 24 – 30 април 2019 г.

24 апр

ВАКСИНАЦИЯТА спасява живот, предпазва от болести и е здрава основа за дълголетие и благоденствие!

Всяка последна седмица на месец април, Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Европейската имунизационна седмица. Тя обединява здравни министерства, професионални и родителски организации, здравни заведения и политици. Целта е да се постигне освобождаване на Европейския регион от ваксинопредотвратими заболявания, чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.

Имунизацията е право и отговорност!

Всяко дете заслужава да води здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това. Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини. Ваксините, включени в Националния имунизационен календар на всяка държава  дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.

Когато всички хора са имунизирани според Националния имунизационен календар, те защитават и тези, които не могат да бъдат имунизирани. Това става благодарение на изградения колективен имунитет, т.е. когато в една социална среда над 95% от хората са ваксинирани, причинителят на заразното заболяване няма среда за разпространение и възникване на епидемия става невъзможно!

            Ваксините действат!

  • Благодарение на ваксините от 1988 г. насам е намалял с 99% полиомиелитът /детски паралич/ - едно инвалидизиращо заболяване.
  • Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията причиняват смърт.
  • Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването в детството предпазва човек за цял живот.
  • Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от хепатитния вирус.
  • Ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш, полиомиелит, хепатит Б, хемофилус инфлуенце тип Б, предпазва едновременно от няколко болести. Прилагането й намалява броя на необходимите посещения при лекаря и инжекции, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.
  • Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка.
  • Безплатно се осигурява препоръчителната ротавирусна ваксина за деца от 6-седмична възраст. Ефекта от нея е значително намаляване честотата на острите гастроентерити при кърмачетата.
    • Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека. Според данни на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват между 10 и 15% от населението. Поради усложнения от грип тежко се разболяват около 3-5 милиона души, от които от 250 до 500 хиляди умират. Всяка година в аптечната мрежа се предлагат противогрипни ваксини. Цената е достъпна и е значително по-ниска от цената на евентуално лечение.

Всеки човек заслужава да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания и има жизненоважна роля в защитата на другите чрез избора да се имунизира!

Бъдете отговорни! Не пропускайте имунизациите на Вас и децата Ви!

ВАКСИНИТЕ РАБОТЯТ!

Прикачен файл: [ можете да свалите файла, като натиснете тук ]