Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ

02 дек

     От 21 до 28 ноември 2014 г. ще се проведе Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ (HIV Testing Week) – неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранната диагностика на ХИВ инфекцията. От България в Европейската седмица за изследване за ХИВ ще се включат 28 Регионални здравни инспекции (РЗИ), 26 неправителствени организации (НПО), подполучатели на средства по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, както и общини, училища, университети, търговски центрове и заведения, които осигуряват пространство за мобилните медицински екипи. РЗИ Габрово предоставя доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ на всички желаещи. Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус.

     Факт е, че ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, доведе до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването.

     Въпреки тези успехи се счита, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. Броят на хората, заразени с ХИВ, продължава да нараства в Източна Европа. Експерти считат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2,3 милиона души. Основен проблем в целия регион е ненавременното диагностициране на инфекцията. 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия.

     Изследването за ХИВ се приема за крайъгълен камък в превенцията на разпространението на вируса, причиняващ СПИН, като осигурява ранно откриване на заболяването и възможност за промяна в начина на живот на хората в посока безрисково поведение. Ранното диагностициране осигурява своевременно започване на лечение и пълноценен живот с нормална продължителност на засегнатите лица. Антиретровирусната терапия е важно условие за намаляване на риска от инфектиране за нови хора. Всичко това води до намаляване на разходите в системата на здравеопазването.

     Предстои за поредна година светът да отбележи Световния ден за борба срещу СПИН. Данните за разпространението на ХИВ инфекцията по света са все така смущаващи. Според последни изчисления на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS, 2013) 35.3 милиона души живеят с ХИВ към края на 2012 г. Благодарение на усилията на правителства и неправителствени организации за глобалния отговор срещу СПИН днес много повече хора, живеещи с ХИВ, имат достъп до животоспасяващата антиретровирусна терапия. В световен мащаб новите случаи на ХИВ възлизат на 2.3 милиона, което представлява 33 процентов спад в сравнение с броя на новорегистрираните с инфекцията 3.4 милиона души през 2001 г. През 2012 година 1.6 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция.
     Въпреки обнадеждаващата статистика, тридесет и една години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит няма част от света, която да не е засегната от болестта. Около 7 100 души се инфектират ежедневно с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка, сочат експерти. Половите неравенства са измежду главните пречки пред адекватния отговор на ХИВ/СПИН.
     Тази година 1 декември ще премине под мотото „Да запазим посоката, да продължим пътя!”

НАЙ-НОВИТЕ ВИДЕОКЛИПОВЕ НА ПРОГРАМА "ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ХИВ/СПИН" МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ В САЙТОВЕТЕ ЗА ВИДЕООБМЕН:
http://www.youtube.com/watch?v=gF16IVFMP2c&feature=youtu.be
И ОТТУК:
http://www.youtube.com/watch?v=4Rt7wZS-J4g&feature=youtu.be
ВИДЕОСПОТ можете да свалите от следните линкове в два различни формата:

http://aids.bg/docs/H264_CORRECTIONS.mp4
http://aids.bg/docs/MPEG2_FULLHD_CORRECTIONS.mpg

или оттук:

http://dox.bg/files/dw?a=63ac70c317

http://dox.bg/files/dw?a=258eeb199b

     Вижте един от клиповете