Какво представлява заболяването ХЕПАТИТ А и как да се предпазим от него.

11 дек

     Хепатит А е една от най-древните болести, познати на човечеството. Тя е самоуправляваща се и самоограничаваща се болест. Разпространението на хепатит А през последните десетилетия бележи голям спад, основно поради повишаване стандарта на живот. Хепатит А  се причинява от хепатитен вирус А (HAV).

     Вирусът е изключително устойчив на външни условия. Върху ръце, при 20 0 С, устойчивостта му е 4 часа; в стерилна вода, при 20 0 С – 89 дни; в замразени плодове,  при -30 0 С – 10 месеца.

      По какъв начин човек се заразява от хепатит А?

     Вирусният хепатит А е типична стомашно-чревна инфекция. Източник на заразата е само болният човек. Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. Вирусът е много устойчив в околната среда. Най-голям риск от заразяване съществува в яслите, детските заведения и училищата. Върху ръце, устойчивостта му е 4 часа. По време на активното си размножаване за определен период от време вирусът се намира в големи количества и в кръвта на болния. Заразяването на здравия човек става при попадане в устата му на частици (най-често храна или вода), замърсени със заразени изпражнения. Най-често това става при неспазване на добра лична хигиена или лоши хигиенно-санитарни мерки и условия (мръсни ръце, контакт между отпадни и питейни води, замърсяване на питейни води и храни с изпражнения и т.н.). Заразяването може да стане и чрез контакт с болния (или с храна, вода и предмети, докоснати и заразени от болния). Много рядко вирусът на хепатит А може да се предаде от един човек на друг чрез преливане на кръв и кръвни продукти (манипулацията трябва да съвпадне с момента, когато в кръвта на болния се намират голямо количество вируси), както и контакт на собствената кръв с кръвта на болен (напр. ползване на общи игли при венозни наркомани).

     Кой боледува от вирусен хепатит А, изгражда ли се имунитет срещу болестта и как?

     Вирусният хепатит А се среща в целия свят. Заболяването е сравнително често и има склонност да протича под формата на епидемии и епидемични взривове. Хепатит А се наблюдава по-често в бедни страни или социални общности с ниско ниво на хигиена и хигиенно-санитарни условия. Заболяването се среща с най-голяма честота през есенно – зимния период. Всеки може да заболее от вирусен хепатит А, но заболяването се среща по-често при децата и юношите.       Заразяването с вируса на хепатит А не означава задължително развитие на заболяването. Възможно е инфекцията да премине безсимптомно (т.е. защитните сили на организма се справят с вируса и заболяване не се развива). След прекарване на заболяването вирусът на хепатит А се елиминира напълно от организма (т.е. настъпва цялостно очистване на тялото от вирусните частици) и се развива траен, доживотен имунитет срещу заболяването .

     Какви са симптомите (оплаквания, които предизвиква) на вирусния хепатит А?

    Начинът, по който вирусният хепатит А се изявява може да се различава в голяма степен между отделните болни. Най-популярният симптом на хепатитите въобще е жълтеницата (пожълтяването на кожата, склерите или "бялото" на очите). Голяма част от болните от хепатит А могат въобще да не развият жълтеница.

    Началото на заболяването обикновено настъпва 2 до 6 седмици след контакта с вируса (това е инкубационният период). Най-често началото е грипоподобно или имитира стомашно-чревно разстройство със следните най-чести оплаквания:

        1. умерено повишена температура

        2. болка в гърлото, хрема, понякога възпаление на лигавица на окото със смъдене и зачервяване и др.)

        3 .отпадналост и лесна уморяемост (характерно е изключително силната умора, за която пациентите съобщават без състоянието им да предполага такава)

       4. болки по мускулите и малките стави на ръцете без видимо засягане загуба на апетит

       5. гадене и евентуално повръщане

       6. диария (често изхождане на редки, воднисти изпражнения):този симптом се наблюдава по-често при децата

       7. болезненост в горната част на корема

       8. кожен обрив - обикновено е краткотраен и е съставен от дребни пъпчици върху червени петна.

       9. потъмняване на урината (тя придобива цвят на бира, кола или тъмен чай) и промяна на цвета на изпражненията (светли) - тези симптоми са характерни в по-голяма степен за вирусните хепатити

      10. тежест, дискомфорт или болка в дясното подребрие

      11. сърбеж по кожата

    След различно дълъг период от време, най-често 2-5 дни може да се появи жълтеница.Жълтеникавото оцветяване се забелязва най-напред по склерите ("бялото" на очите) и долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа; често болните не забелязват сами промяна в цвета на кожата си, а това отбелязват роднините и заобикалящите ги хора. Жълтеницата трае десетина дни и след това постепенно изчезва.

     Кога се налага да потърсите лекарска помощ?

    Потърсете лекарска помощ ако сте имали контакт с лице, развило хепатит А или забележите някои или всички от изброените по-горе симптоми на заболяването. Обърнете се към лекар ако забележите следните симптоми, предполагащи известен риск за наличие на остър вирусен хепатит (не са специфични за хепатит А, както и за хепатит конкретно): - тежка отпадналост и умора, които не съответстват на цялостното Ви състояние и които "не приличат на обикновена настинка" - гадене и повръщане, които не се подобряват в рамките на 1-2 дни - потъмняване на урината - болка в горната част на корема или тежест до болка в дясното подребрие В случай, че прецените, че се нуждаете от лекарска помощ, обърнете се към Вашия личен лекар.

    Предпазване

    Предпазването от вирусен хапатит А е възможно в голяма степен и се осъществява чрез спазване на стриктна лична хигиена и на обществените санитарно-хигиенни норми, осъществяване на карантинни и противоепидемични мерки.

    Специфична профилактика се осъществява с ваксина и имуноглобулин.

    Най-добрият начин за предпазване от вирусен хепатит А е миенето на ръце с топла вода и сапун.

    Повишаването на цялостната хигиена на дома също предпазва от заболяването.

    Плодовете и зеленчуците трябва да се мият внимателно преди консу-мацията им в суров вид с чиста питейна вода.

    Добре е да се избягва яденето на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход, както и на храна от заведения със съмнителна хигиена. Освен това не трябва да се пие вода от непречистени източници като реки и кладенци и нерегистрирани водоизточници.

    Да не се допуска наличие на мухи и хлебарки, които също могат да пренесат вируса.