Морбили не е безобидно заболяване!

26 юли

Детето Ви имунизирано ли е?

     Морбили (дребната шарка) е силно заразно вирусно заболяване. Разпространява се по въздуха чрез кихане и кашляне. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища. Инкубационният период (периодът от заразяването до първите прояви на болестта) е около 9-11, понякога до 17-21 дни. Започва с повишаване на температурата до 38 – 39 0 С, силна кашлица, сълзотечение и светобоязън. След 5-6 дни се появява характерен обрив по лигавицата на небцето и сливиците, а по-късно и по цялото тяло. След преминаването му по кожата остава кафеникава пигментация.

     За съжаление морбили е заболяване при което често се получават усложнения, които да доведат до трайни увреждания и дори до смърт. Най-чести са усложненията, засягащи дихателната система. Обикновено се касае за вторична бактериална инфекция под формата на пневмония или плеврит.  Усложнения настъпват и в другите органи и системи: нефрит (възпаление на бъбреците), ендо- и миокардити (възпаления на вътрешната ципа на сърцето или сърдечния мускул), отит (възпаление на ухото) и други .

     Най-сериозни са усложненията от страна на нервната система. В разгара на болестта почти винаги са налице симптомите на мозъчно дразнене – неспокойствие, възбуда, главоболие, бълнуване, мускулни потрепвания. Морбилозният енцефалит (възпаление на мозъка),  е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на мозъчен оток и гърчове.

     Подострият склерозиращ паненцефалит е неврологично усложнение от болестта, което може да настъпи дори десетилетие след преболедуване! Развива се като постепенна загуба на умствените способности и завършва с будна кома, в която болните умират месеци или дори години по-късно.

     Единственият начин да предпазите детето си от това ужасяващо последствие от морбилната инфекция е да го имунизирате, защото лечение не съществува!

     По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм, от началото на годината на територията на Европейския съюз (ЕС) са регистрирани 8343 сл. на морбили. Най-голям брой случаи са съобщени във Франция (2380 сл.), Гърция (2075 сл.), Италия (1715 сл.) и Румъния (504 сл.). Установено е, че болшинството от заболелите са деца и възрастни, неимунизирани срещу заболяването. През 2018г. са докладвани и 31 лица, починали от морбили.

     Значителен брой заболявания от морбили са съобщени и от други държави на Европейския континент: Украйна- 18188 сл., Сърбия - 4784 сл., Русия - 1063 сл.

     От началото на годината в страната са отчетени 7 потвърдени случая на морбили. Заболелите са на възраст между 2 и 39 години, като 5 от тях са неимунизирани или без данни за имунизация.

     В Р. България според действащия Имунизационен календар имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола) на децата навършили 13 месеца. На ре-имунизация подлежат 12 годишните.

     РЗИ Габрово призовава родителите да проверят имунизационния статус на децата си по отношение на имунизацията срещу морбили.

     Ако детето Ви е навършило възрастта за имунизация или ре-имунизация и по някаква причина ваксината все още не е поставена, моля обърнете се незабавно към личния си лекар!

     Ваксината и прилагането й са безплатни!

     Бъдете отговорни, не рискувайте здравето на децата си!