На вниманието на общо практикуващите лекари

03 фев

     Във връзка със забавяне на доставка на ваксина срещу Хепатит Б /Engerix B/, РЗИ Габрово прекратява раздаването на Engerix B за II-ри и III-ти приеми до второ нареждане (Писмо на МЗ)

     На основание Писмо МЗ № 16-00-6 / 29.01.2016 на Заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски, Ви информираме, че, на базата на официалните данни от Информационната система за ражданията е изготвено разпределение за необходимото количество шесткомпонентна ваксина /Hexacima/ по области, за обхващането на децата, родени през декември 2015 г. и през януари 2016 г.

     Разпределението на ваксината ще се извършва въз основа на броя новозаписани пациенти, подадени от ОПЛ и въведени в базата данни на Автоматична система за управление и контрол на профилактичните имунизации, т.е. по месечни табулограми, като се отчита необходимостта от прилагането на 3 дози за завършване на основната имунизация в сроковете посочени в Наредба № 15 - на втори, трети, четвърти месец от раждането, т.е. за I-ви, II-ри, III-ти прием.
     Ваксината е в опаковки на румънски език и при раздаването й ще се предоставят и съответният брой листовки с информация за пациента, която е напечатана на български език, но не е включена в опаковките.