НАЦИОНАЛНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ В ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ

13 фев

         По повод 14 февруари 2017 г., Деня на влюбените и виното, отново стартира Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

         По данни на “Националната програма  за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица.

         И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

         Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2016 г. са инфектирани по сексуален път.

         През 2016 г. над 336 000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в КАБКИС в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

          В РЗИ Габрово през миналата година за ХИВ/СПИН са изследвани общо 695 лица, от тях 490 жени и 205 мъже. Всички изследвани са с негативен статус за ХИВ. 

          Всеки работен ден от 8,30 до 16,00 часа всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус бързо, анонимно и безплатно в Микробиологичната лаборатория на Регионална здравна инспекция - Габрово, ул. „Райчо Каролев" № 2.