Обединени да спрем туберкулозата !

22 мар

24 март за Световен ден за борба с туберкулозата

       Туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек. Всяка година от нея умират около 3 милиона души в света!

       На 24 март 1882 година немският микробиолог Робърт Кох, обявява че е открил причинителя на туберкулозата – Микобактериум туберкулозис, а през 1996 година Световната здравна организация обявава този ден за Световен ден за борба с туберкулозата.

        По инициатива на Министерство на здравеопазването от 2009 година, в дните преди 24 март се провежда кампания „Дни на отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. През тази година мотото на кампанията е: „Обединени да спрем туберкулозата!“.

        За изминалата 2016г. в Габровска област са регистрирани 41 заболели от туберкулоза (по 17 случая за Габровска и Севлиевска общини, 4 случая за Дряновска и 3 случая за Тревненска община). Заболяемостта е 35,24%000 срещу 41,43%000  за 2015 година. Това е социално-значимо инфекциозно хронично заболяване което предава се по въздушно-капков път. Боледуват предимно хора на възраст 35-46 г., както и над 65 г., като по-голяма е заболеваемостта сред мъжете. Туберкулозният причинител се развива предимно в белите дробове, но няма орган който да не може да бъде засегнат. Източници на заразата са болни хора. Човек може да се зарази с туберкулоза и като консумира мляко от болни животни или продукти, които са произведени от него. Инфекцията най-често прониква през дихателните пътища. Чрез кихане и кашляне болният отделя туберкулозни бактерии и по въздушно-капков път заразява околните. Първите симптоми на заболяването са лесна умора, поддържане на температура около 37-38 градуса, липса на апетит, обилно нощно потене и обща физическа отпадналост. За белодробната форма на заболяването е характерна продължителна кашлица, която в началото има сух характер и е предимно през нощта, а по-късно с напредването на болестта започват да се отделят различни по вид храчки. Храченето на кръв е знак за напреднала форма на заболяването.

          Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да се проведе качествено лечение. Профилактиката включва ваксиниране на бебетата с БЦЖ-ваксина след 48-ия час от раждането и след това реимунизиране на 7, 11 и 17-годишна възраст след отрицателна проба за туберкулинова чувствителност (проба Манту). Важна част от превенцията на болестта са пълноценно хранене, което е богато на витамини, физическа активност и поддържане на добра лична хигиена.