Открий, лекувай, излекувай

24 мар

     Инициативите по повод 24 март – Световния ден за борба с туберкулозата тази година ще се проведат под мотото „Открий, лекувай, излекувай“.
     Най-засегнати и най-уязвими общности са мигранти и хора търсещи убежище, лица употребяващи наркотици, проституиращи, възрастни, деца на улицата, лица от ромска общност. Затова инициативата е насочена предимно към тях.
     „СБАЛББ Габрово“ ще се включи в инициативата с провеждане на „Седмица на отворените врати“. Кампаниите отворени врати се доказаха като добра практика за откриване случаите с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.
     Обществената информираност по отношение на туберкулозата, възможността на всеки за достъп до здравни услуги, както и популяризирането на здравословния начин на живот са цели на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България и Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България“.
     Населението от община Габрово и община Севлиево ще могат да се възползват от безплатни анкети, консултации, изследвания /проба Манту/ с цел ранно разкриване на заболяването туберкулоза или латентна туберкулозна инфекция.
     Поканват се желащите габровци да потърсят консултативна помощ в Диспансерен кабинет, ул. „Брянска“, № 1 в дните понеделник, вторник, четвъртък и петък от 13,00ч. до 15,00ч. и сряда от 08,00ч. до 10,00ч.
     В община Севлиево:
        • кв. Балабаница, клуб на пенсионера – понеделник от 09,00ч. до 12,00ч.
        • с. Шумата – вторник от 09,00ч. до 11,00ч.
        • с. Душево – вторник от 11,00ч. до 13,00ч.