Открий, лекувай, излекувай всеки

24 мар

е мотото на кампанията за 2015г. по повод 24 март-Световен ден за борба с туберкулозата, когато медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света – туберкулозата.
     Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва от 1996г. с решение на Световната здравна организация в чест на немския бактериолог Робърт Кох, който пръв изолира причинителя на заболяването. Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. В световен мащаб туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света. Тя е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.
     В Габровска област през 2014г. са регистрирани 57 случая, заболяемост 48,19 %000 /срещу 38 случая, заболяемост 31,69 %000 за 2013 г.; 57 случая, заболяемост 46,45 % 000 за 2012 г. , 57 случая , заболяемост 46,45 %000 за 2011 г., 81 случая, заболяемост 62.31 %ооо за 2010 г./. Туберкулозата заема 8,30 % от общата инфекциозна заболяемост за областта и 8,30 % в структурата на капковите инфекции. Разпределението на заболяемостта по общини е както следва: Севлиевска – 51,88 %ооо /18 случая /, Габровска – 52,43 %ооо /33 случая/, Дряновска – 32,09 %ооо /3 случая/ и Тревненска – 26,60 %ооо /3 случая /. Най-засегнати са възрастовите групи: над 60г.- 17 случая , заболяемост 41,98%ооо и от 50-59 г. – 14 случая, заболяемост 82,76 %ооо.
     Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).
     Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда.      Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.
     Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.
     Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно– капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта.     Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.
     Запомнете! Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване.   Практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, но заболява една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма. Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза.
     Най-важните рискови фактори са:
        • Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;
          Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене;
        • Съпътстващи хронични заболявания;
        • Намалени защитни сили на организма поради различни причини;
        • Пребиваване продължително време в затворени колективи;
        • Заразеност с вируса, причиняващ СПИН.
     Симптомите са следните:
        • Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя;
        • Храчки – особено когато в тях се появи кръв;
        • Повишена температура – продължително температурно състояние;
        • Нощно изпотяване;
        • Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица;
        • Отпадналост и безсилие;
        • Безапетитие;
        • Отслабване на тегло.

     Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.
     Туберкулозата е лечима, особено при ранното й откриване.
     В България средствата за диагностика, болничният престой и лекарствата за лечение на болните с туберкулоза и на лицата с латентна инфекция се осигуряват от бюджета на Министерство на здравеопазването и са напълно безплатни за пациентите.
     Профилактиката на заболяването включва:
        • Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране при показания - на 7, 11 и 17-годишна възраст;
        • Поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез: пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); редовно практикуване на физически упражнения и туризъм;
        • Отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества (наркотици);
        • Поддържане на добра лична и обществена хигиена;
        • Консумиране само на хранителни продукти, преминали ветеринарно-санитарен контрол;
        • Приемане на лекарствени средства при лица с латентна туберкулозна инфекция.
        • Незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции