Родители, защитете децата си! Имунизирайте ги срещу морбили!

15 фев

От началото на м. февруари в югозападна България 17 човека – деца и възрастни са заболели от морбили.

Някои родители може би ще кажат: „Просто шарка. По-добре да преболедува!“.

Това мислене е погрешно и излага децата на риск от: пневмония, менингит (възпаление на мозъчната обвивка), миелит (възпаление на гръбначния мозък) и други неприятни усложнения, някои от които водят до трайни увреждания.

            Тук е важно да обърнем специално внимание на още две възможни последствия от преболедуването от морбили:

-      Морбилозният енцефалит (възпаление на мозъка) е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на мозъчен оток, церебрална кома и най-често – смъртен изход.

-      Склерозиращ морбилозен паненцефалит – заболяването се развива след преболедуване от морбили. Морбилния вирус остава в мозъчните клетки и продължава да се възпроизвежда. Това активира автоимуннен отговор и води до смърт на невроните. Какъв е резултата от този процес? Епилептични припадъци, нарушения на координацията на движенията, нарушения на говора, нарушения на писането. Развива се бързопрогресираща дименция - нивото на интелигентност намалява, загубата на памет напредва.

Страшно е, нали?

Решението е много просто! Нарича се имунизация! Тя е безболезнена, понася се леко и е безплатна!

Според действащия Имунизационен календар в Р. България, имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола) на децата навършили 13 месеца и ре-имунизация  на 12 годишните.

Достатъчно е само да се отзовете на поканата на личния лекар за имунизация!

Бъдете отговорни! Проверете имунизационния статус на детето си при личния му лекар. Ако е навършило възрастта за имунизация или ре-имунизация и по някаква причина ваксината не е поставена, незабавно заведете детето за поставянето й.

Родители, не рискувайте здравето и живота на децата си!