Сезонът на грипа започва! Ваксинирайте се!

26 сеп

     Най-тежката и честа инфекция през есенно-зимния сезон е грипът.

     Причинява се от вирус – Influenza virus, с два типа – А и В. Според Световната здравна организация през предстоящия зимен сезон се очакват четири грипни щама: „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“.

     Грипът е силно заразен. Разпространява се чрез пръски при  кихане и кашляне. Протича с обща отпадналост, висока температура, втрисане, главоболие, болки в ставите, кашлица, хрема. За разлика от другите остри респираторни заболявания засяга целия организъм и може да доведе до усложнения, най-често пневмония.

    Лечението се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности - вода, плодови сокове, чай. По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

     Противогрипната ваксина съдържа убити грипни вируси и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици. Препоръчителна е за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

     Имунизационният кабинет при РЗИ–Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина закупена от аптечната мрежа!

     При извършване на имунизацията  се заплаща такса от  2.00 лв..

  •  Имунизационният кабинет в РЗИГаброво се намира на адрес: Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

     Ще бъде отворен всеки работен ден от 01 октомври 2018 г. от 10.00 до  12.00  и от 15.00 до 16.00 часа.

 ВАЖНО!

      Противогрипната ваксина се поставя ВЕДНАГА след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

      Ваксина за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!