Сезонът на грипа наближава! Имунизирайте се!

01 окт

Грипът е силно заразно вирусно заболяване. Предава се по въздушно-капков път чрез чрез малки капчици съдържащи вируси, които се отделят при кихане, кашлица, говор от заразени хора. Грипните вируси навлизат в клетките на носа, гърлото и започват бързо да се размножават.

Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите, в рамките на 5-10 дни. Заболяването протича с обща отпадналост, висока температура, втрисане, главоболие, болки в ставите, кашлица, хрема, засяга целия организъм и може да доведе до усложнения, най-често пневмония.

Лечението се провежда с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Необходимо е да се приемат много течности - вода, плодови сокове, чай.

По време на грипна епидемия да се избягват контактите с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства.

Имунизацията е най-добрият начин за предпазване от грип.

Имунизирането е желателно за всички, но най-застрашени от тежко протичащ грип са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и други.).

Всяка година за сезонния грип ваксините са различни, изготвени по препоръка на Световната здравна организация, след извършени проучвания.

За сезон 2019 – 2020г., препоръчаният състав на четиривалентните грипни ваксини за северното полукълбо е:

A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09

A/Kansas/14/2017 (H3N2)

B/Colorado/06/2017 (B/Victoria/2/87)

B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata/16/88)

Имунизационният кабинет при РЗИ–Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина, закупена от аптечната мрежа!  При извършване на имунизацията се заплаща такса от 2.00 лв..

Имунизационният кабинет в РЗИ Габрово се намира на адрес: Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

Ще бъде отворен всеки работен ден от 30 септември 2019 г. от 10.00 до 12.00  и от 15.00 до 16.00 часа.

 

ВАЖНО!

Противогрипната ваксина се поставя ВЕДНАГА след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

Ваксина, за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!