Сезонният грип наближава! Очаква се щамът “Мичиган“!

27 сеп

     Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса -  А, В и С. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите могат да живеят и върху предмети, и запрашена среда. Инкубационният период (периодът от заразяване до поява на първите симптоми) е между 1 и 5 дни.

     Началото на заболяването започва с висока температура, придружена със студени тръпки, главоболие, кашлица, отпадналост, болки в крайниците. Един характерен симптом за грипа са болките в очните ябълки. Температурата трае 2-3 дни, понякога тя достига до 39-40 градуса. Често се прибавя бактериална инфекция и усложнения (пневмония, миокардит и други).

     При липса на усложнения лечението на грипа се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности - вода, плодови сокове, чай. По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

     По препоръка на СЗО (Световна здравна организация) състава на тривалентните грипни ваксини за северното полукълбо за сезон 2017/2018 г. е:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008

     Препоръчаният от СЗО състав на четиривалентните грипни ваксини включва освен трите изброени по-горе вируса  още един вирус:

  • B/Phuket/3073/2013.

     Развитието на грипа трудно се прогнозира, но според Министерство на здравеопазването очаква се тази година щамът “Мичиган“ да предизвика сезонната епидемия, който според епидемилозите ще замени щама "Калифорния". Успокоително е че щамът "Мичиган" не предизвиква такива усложнения като щамът "Калифорния". В Австралия преминалата епидемия е показала една класическа картина на грипа, като най засегнати възрастови групи са били хората над 80 години и деца от 5 до 11 години.

     Имунизационният кабинет при РЗИ–Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина закупена от аптечната мрежа!

    При извършване на имунизацията  се заплаща такса от  2.00 лв..

Имунизационният кабинет в РЗИ Габрово се намира на адрес:

Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

Ще бъде отворен всеки работен ден от 02 октомври 2017 г.

от 10.00 до  12.00  и от 15.00 до 16.00 часа.

             ВАЖНО!

     Противогрипната ваксина се поставя ВЕДНАГА след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

    Ваксина за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!