Стартира национална лятна антиспин кампания

02 сеп

     За eдинадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания.
     Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до 20 септември.       Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.
     Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в: кръвта, семенната течност, влагалищния секрет, майчината кърма.
     Има три начина за предаване на ХИВ:
        - полов - при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ;
        - кръвен - при използване на замърсени с кръв инструменти за инжектиране /най-често при инжекционно употребяващите наркотици лица /;
        - от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.
     Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
        - един постоянен и верен партньор с проверен ХИВ статус;
        - избягване на случайни сексуални контакти;
        - използване на презерватив при всеки сексуален контакт;
        - избягване на употребата на общи игли и спринцовки;
        - профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ- позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.
     Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.
     Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ /ХИВ тест/ и потърсете навременна медицинска помощ.
     В Микробиологичната лаборатория към Регионална здравна инспекция Габрово, ул. „Райчо Каролев”№2 по време на кампанията през м. август и м. септември всеки желаещ може да се изследва бързо, анонимно и безплатно.