СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

17 ное

18 НОЕМВРИ- 1 ДЕКЕМВРИ 2016 Г. – ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХИВ И 1-ВИ ДЕКЕМВРИ, СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

 

              За поредна година предстои отбелязването на 1-ви декември, Световният ден за борба със СПИН, който е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта. Тази година кампанията е под надслова „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ” и ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и младите жени, групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ, на достъпа и използването на тези услуги.

            За четвърта поредна година нашата страна, заедно с още 50 държави от европейския регион, ще се включи в инициативата „Европейска седмица за изследване на ХИВ”, която по традиция се провежда в края на месец ноември, за тази година е определен периода от 18-ти до 25-ти ноември. Основната цел е да се повиши информираността на обществото по отношение на ХИВ инфекцията, да се популяризира изследването на ХИВ и да се даде възможност на всеки, който желае да узнае своя ХИВ статус.  
            За периода  18-ти ноември – 1-ви декември специалисти от РЗИ-Габрово ще проведат кампания в няколко основни и средни училища, като тази година кампанията ще премине под мотото „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ”.

            Във връзка с „Европейска седмица за изследване на ХИВ”, РЗИ-Габрово съвместно с БМЧК-Габрово ще разпространяват здравно-информационни материали в централната градска част. Материали ще бъдат раздавани и в общините Севлиево, Трявна и Дряново.

            В микробиологичната лаборатория на РЗИ Габрово, всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно и анонимно ежедневно в рамките от 10.00-12.00 ч.