Световна седмица на кърменето 01.08. - 07.08.2018 г.

03 авг

     Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни. Инциативата се организира от WABA - World Alliance for Breastfeeding Action (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) от 1992 г. и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации). Основна цел е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.

     WABA определя и темата на Световната седмица, която всяка година е различна. Тази година тя е под надслов “Кърменето - основа на живота”. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата и майките през целия им живот. 

     Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специална в борбата с болестите, на които детето също е изложено. Защитени са в различна степен срещу въздействието на голям брой причинители на инфекциозни заболявания.

     Световната седмица на кърменето 2018 г. има следните цели:

  1. Превенция на неправилното хранене във всичките му форми. То включва, както недохранване, така и прехранване, които от своя страна водят до появата на незаразни заболявания и тежки последствия, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.
  2. Осигуряване на сигурна храна по време на криза. Сигурно хранене означава достъп до храна за всички хора по всяко време, като това включва наличие и достъпност по време на всякакви кризи, глад, по време на природни бедствия и други.
  3. Прекъсване на порочния кръг на бедността: тя е повлияна от няколко фактора и включва глад и неправилно хранене. Глада изтласква бедните семейства надолу и отдалечава превенцията и профилактиката на много заболявания.