Световния ден за борба с алергиите

29 юни

     От 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите, на 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите. Обикновено тогава се провеждат информационни кампании, чиято необходимост е провокирана от тревожните данни на СЗО, че страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40% и мрачната прогноза, че до 2050 година 50% от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Само за последните 20-25 години хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти.
     Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували допреди 20 години. Алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Данните сочат, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст. Психологическият стрес, напрежението и забързаният начин на живот също са предпоставка за зачестяване на алергичните заболявания.
     Многообразието на алергиите, в зависимост от техния причинител е огромно. На практика броят на веществата към които хората могат да бъдат алергични е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари и много други.
     По данни на Българското дружество по алергология общо от алергичен ринит в България боледуват около 20-25%, от бронхиална астма – 8-9% от населението, като честотата е значително по-висока при децата. При сумиране на процентите с останалите алергии, резултатът достига до 35% от цялото население, което е всеки трети човек. Според световните изследвания, в близките 20-25 години половината от населението, включително и у нас, ще бъде болно от алергии.   Доказано е, че ако се лекува алергичният ринит, честотата на развитие на бронхиалната астма е много ниска, докато ако не се лекува – около 40% от тези болни развиват астма.
     Съществуват различни начини, по които имунната система се бори с чуждите елементи и защитава организма. Такъв метод е образуването на антитела, които да неутрализират антигените. Алергичната реакция е патологичен имунен отговор към разнообразни агенти, с които организмът ни влиза в контакт по един или друг повод. Понякога обаче, чуждите субстанции, попаднали в тялото, в действителност не са реална заплаха за него.
     Избягването на алергиите в такава наситена с алергени обкръжаваща среда е практически невъзможно. През последните години се появиха множество средства, които да помогнат или предотвратят появата на алергичните симптоми и реакции.