Важно за пътуващите до Китай! Случаи на пневмония в гр. Ухан, Китай

17 ян.

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията в края на 2019г. здравните власти в град Ухан, Хубей, Китай информираха за 27 случая на пневмония с неясен причинител сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни – Wuhan`s South China Seafood City market. До 05.01.2020г. броят на заболелите е достигнал 59.

Оплакванията са от втрисане, висока температура, затруднено дишане.

Предприети са мерки от китайските здравни власти по изолация на болните, издирване на контактни лица, затваряне и дезинфекциране на пазара, но причините за избухването на заразата обаче все още са неясни.

РЗИ Габрово препоръчва:

1. Ако Ви предстои пътуване до Китай, да се имунизирате с грипна ваксина поне две седмици преди пътуването

2. Ако престоя Ви в Китай включва и град Ухан, избягвайте посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животни, особено домашни птици и техните екскременти. Спазвайте добра лична хигиена и хигиена при приготвяне и консумация на храни

3. След завръщането си от Китай, ако имате здравословни проблеми с някои от горепосочените симптоми, незабавно се обърнете към личния си лекар, като съобщите за своето пътуване.

Пътуващи с данни за респираторни оплаквания, които се завръщат от Ухан или са пътували до Китай и са престояли в Ухан, трябва да потърсят медицинска помощ като информират медицинските специалисти за своето пътуване.