ВАКСИНАТА Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА СРЕЩУ ГРИП!

29 сеп

     Грипът е силно заразно заболяване, което се причинява от вируси, засягащи дихателните пътища - нос, трахея, бели дробове. Наблюдава всяка година, предимно през есенно-зимния период и обхваща едновременно много хора от различни възрастови групи. Обикновено започва внезапно и протича с отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, суха и дразнеща кашлица, хрема, висока температура. При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене, повръщане и възпаление на средното ухо. Понякога могат да настъпят и усложнения, характеризиращи се с развитие на бактериални, вирусно-бактериални и вирусни пневмонии, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), перикардит (възпаление на обвивката на сърцето).

     Грипните вируси се разпространяват по въздуха чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от хора, които са заразени и се намират около нас. Навлизат в клетките на носа, гърлото и започват бързо да се размножават. Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите или 24 часа преди развитието им. Вируси продължават да се отделят в рамките на 5-10 дни.

     Лечението се провежда при домашни условия. Препоръчва се почивка на легло, избягване на физическа активност, както и употреба на алкохол и цигари. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности, като вода, плодови сокове, чай, също и храни богати на витамини и микроелементи.

     По време на грипна епидемия е добре да се избягва контактуването с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства.

     Най-добрият начин за предпазване от грип си остава ваксинацията. Тя се осъществява чрез ваксина, съдържаща убити грипни вируси и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици. Ваксината е препоръчителна за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

     Имунизационният кабинет при РЗИ – Габрово отваря врати  за провеждане на имунизационна кампания  с противогрипна ваксина. Разполага с противогрипните  ваксини "Инфлувак"  и "Ваксигрип". И в двете ваксини е включен препоръчителният от Световната здравна организация състав на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2016 /2017 г:

 

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008

При извършване на имунизация  се заплаща  цената на ваксината и такса от  2.00 лв. за манипулацията.

 

Имунизационният кабинет в РЗИ Габрово се намира на адрес:

Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

 

Ще бъде отворен всеки работен ден от 04 октомври 2016 г. от 10.00 до  12.00  и от 15.00 до 16.00 часа.