Вирус ЗИКА! Бъдете внимателни!

19 юли

     Във връзка, с настъпилия летен сезон и увеличения трафик на хора нарасна рискът от внос и разпространение на територията на страната на вируса Зика и на други вирусни инфекции предавани чрез комари.

     По последни данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, вирусна треска Зика се предава не само чрез ухапване от заразени комари, но и при полов контакт. Болните се оплакват от болки в ставите и мускулите, обрив, повишена темпаратура, възпаление на очите (конюнктивит). Обикновено тези симптоми отзвучават за няколко дни, а може инфекцията да протече и безсимптомно.

     Пътуващите до засегнатите региони – Мексико, Централна, Южна Америка и страните от Карибския басейн, трябва да използват предпазни мерки за защита от ухапване от комари. Особено внимателни трябва да бъдат бременните или жените планиращи бременност. За тях е препоръчително пътуването да бъде отложено, освен ако не е крайно наложително.

     Актуална информация за заразение зони и оценка на риска е налична на страницата на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

     Информация за гражданите на ЕС и пътуващите до региони с местно предаване на вируса Зика с последните препоръки за предпазване на бременните може да получите от Вашия личен лекар или от сайта на РЗИ Габрово.